Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Καππαδοκία η αγιοτόκος

Η Καππαδοκία είναι γνωστή για το μοναδικό τοπίο. Ο Χριστιανισμός είχε μεγάλη σημαντικότητα για την πόλη, τον 2ο αιώνα μΧ. διαμορφωθήκαν πρώτες κοινότητες, τον 4ο αιώνα μΧ. έγινε ο Χριστιανισμός κρατική Θρησκεία. Ιδρύθηκαν εκατοντάδες ενσωματωμένες Εκκλησιές μέσα σε σπηλιές με πολυτελής τοιχογραφήσεις. Από τον 6ο έως τον 18ο αιώνα μπορούμε σήμερα να παρατηρήσουμε όλες της παραλλαγές αυτού του στιλ και μπορούμε να παρακολουθήσουμε πώς άλλαξε με τους αιώνες η ζωγραφική. Άλλα αξιοθέατα είναι οι υπόγειες πόλεις Derinkuyu και Kaymakli, η κοιλάδα της Ihlara η πόλη της πηλοπλαστικής η Avanos και το μοναστήρι Bektasi της Hacibektas.

Κοιλάδα της Göreme
Η κοιλάδα της Göreme είναι με της πολλές σπήλιο-εκκλησιές ένα από τα πιο περίφημα μέρη της Καππαδοκίας. Οι περισσότερες εκκλησιές ιδρύθηκαν μετά την κατοχή του 11ο αιώνα. Στην βυζαντινή εποχή η Göreme (πρώην Κοραμα) έγινε μητρόπολη και ήταν αποκλειστικά οικισμός καλογέρων. Βλέπουμε την εκκλησία Βασίλης από την εποχή του καυγά των εικόνων, η Elmali Kilise δείχνοντας μια σκηνή της βάφτισης του Χρηστού, μια ασυνήθιστη ζωγραφιά της Άγιας Βαρβάρας, η Yilanli Kilise η όποια πηρέ το όνομα της από μια εικόνα ενός φιδιού. Η πιο σημαντική εκκλησία της Göreme είναι η Karanlik Kilise. Η εκκλησία είχε μια κρυμμένη είσοδο, γι’αυτό ήταν σκοτινει και έτσι συντηρήθηκε η λάμψη των τοιχογραφήσεων. Αυτές οι τοιχογραφήσεις του 11ο αιώνα μας δείχνουν σκόνες της ζωής του Χρηστού και τους Ευαγγελιστές. Η Tokali Kilise, η μεγαλύτερη εκκλησία της Καππαδοκίας ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα. Το παλιότερο μέρος της εκκλησιάς μας μαθαίνει την ιστορία του Χρηστού και του βαφτιστή Ιωάννη. Στο κεντρικό δωμάτιο βρίσκουμε της ομορφότερες τοιχογραφήσεις της εποχής της ανθίσεως. Υπάρχουν υπόλοιπα ερείπια από μοναστήρια και πολλές εκκλησιές που βρίσκονται στην κοιλάδα της Göreme, αλλά είναι υπερβολικά πολλές για να αναφερθούν όλες εδω.

Κοιλάδα της Soganli
Η κοιλάδα της Soganli είναι μετά την Göreme το δεύτερο σημαντικό κέντρο καλογέρων. Οι τοιχογραφήσεις των εκκλησιών κατάγονται από τον 9ο έως 13ο αιώνα. Συνολικά βρεθήκαν μέχρι σήμερα 150 εκκλησιές από της οποίες κάποιες καταπλακωθήκαν. Οι σπουδαιότερες εκκλησιές είναι η Karabas Kilise που ιδρύθηκε το 1060-1061 και η Άγια Βάρβαρα που ιδρύθηκε της αρχές του 11ο αιώνα.

Η υπόγεια πόλη Derinkuyu
Οι υπόγειες πόλης διαμορφωθήκαν την εποχή των Φρυγικών και επεκτάθηκε ύστερα από τους βυζαντινούς. Οι υπόγειες πόλης χρησίμευαν σε χώρο υποχώρησης σε περίπτωση εχθρικής επίθεσης. Έως 80 μ βαθιά τούνελ εφοδίασαν της πόλης με φρέσκο αέρα. Πηγάδια και αποθήκες έδιναν την δυνατότητα μιας μεγαλύτερης παραμονής. Derinkuyu είναι η μεγαλύτερη υπόγεια πόλη στην Καππαδοκία και ανακαλύφτηκε το 1963. Στην Derinkuyu μπορούμε να βαδίσουμε 11 πατώματα προς τα κάτω, αλλά πατώματα δεν εχούν σκάφτει ακόμα. Μέχρι στιγμής η Derinkuyu έχει μια επιφάνεια από 1500 μ², όμως προϋποθέτουμε ότι είναι μόνον ¼ της ολόκληρης εγκατάστασης. Η πόλη ήταν συνδεμένη με άλλες υπόγειες πόλης μέσο χιλιόμετρων από τούνελ. Υπολογίζουμε ότι η Derinkuyu είχε την δυνατότητα να δώσει σε 3.000-50.000 ανθρώπους προσφυγή.
Κοιλάδα της Ihlara
Η κοιλάδα της Ihlara βρίσκεται σε ένα πανέμορφο φαράγγι και προσφέρει εκτός της αξιοθέατες εκκλησιές επίσης μια εκπληκτική φύση. Περπατώντας στην ακτή του ποταμίου Melendiz Suyu, βλέπουμε γύρο μας πλατάνια και φιστικιές. Ιδιαίτερο αξιοθέατο είναι η Kokar Kilise με της παρδαλές τοιχογραφήσεις όπως η πολύ παλιά εκκλησία Egri Tas και η Yilanli Kilise που ιδρύθηκαν τον 11ο αιώνα και διαφέρουν πολύ στο στιλ με της άλλες εκκλησιές.


Κοιλάδα της Zelve
Η κοιλάδα της Zelve διαμορφώνετε μια από της πιο φανταστικές τοπογραφήσεις της Καππαδοκίας. Η κοιλάδα της Zelve ήταν κατοικημένοι μέχρι το 1953. Μέχρι τον 20ο αιώνα κατοικούσαν Χριστιανοί μαζί με Μουσουλμάνους. Το 1967 μεταμορφώθηκε σε μουσείο. Υπάρχουν κατοικίες, σκαλίτσες, γαλαρίες, εκκλησιές και περιστερεώνες. Η ειδικότητα των εκκλησιών είναι ότι οι τοιχογραφήσεις κατάγονται από την εποχή πριν του καυγά των εικόνων. Σχηματικές παραστάσεις ήταν σπάνιες και προερχόταν από την απόρριψη της εικονολατρίας. Ιδιαίτερη προσοχή αξίζει η εκκλησία Üzümlü με απόλυτες τοιχογραφήσεις του 8ο και 9ο αιώνα.

Πηλοπλαστική πόλη Avanos
Η Avanos βρίσκεται στην ακτή του ποταμίου Kizilirmak, ο όποιος έφερε μέσο ίζημα πυλού πολύ δόξα και ευημερία στην πόλη. Ο Kizilirmak είναι ο μακρύτερος πόταμος και η σπουδαιότερη υδάτινη οδός της Τουρκιάς. Από την αρχαιότητα κάνουν εδω πηλοπλαστική και σήμερα υπάρχουν περίπου 100 αγγειοπλαστικά. Μπορούμε να παρακολουθήσουμε τους πηλοπλάστες στην δουλεία τους, κα σίγουρα θα θέλετε να κρατήσετε ένα ενθύμιο.




Μοναστήρι Hacibektas
Στο προσκυνητάριο Hacibektas βρίσκεται το μητρικό μοναστήρι Bektasi-Derwische. Ο Haci Bektas Veli γεννήθηκε το 1248 στην Chorasan και σπούδασε φιλοσοφία, φυσική, λογοτεχνία και θεολογία. Ίδρυσε το Bektasi παράσημο και το κεντρικό μοναστήρι του. Την οθωμανική εποχή είχε το μοναστήρι μεγάλη επιρροή. Οι Bektasi διαφέρουν σε πολλά σημεία από την ορθόδοξη ισλαμική θρησκεία. Οι γυναίκες είναι ισόνομα μελή και δεν είναι απαραίτητο το σκέπασμα με πέπλο. Μια τελετουργική πράξη αποτελείτε από ψωμί, κρασί και τυρί. Η διάδοση στον λαό έγινε κύριος μέσο τραγουδιών και ποιήματα.

Source : Club Natura blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου