Βιβλιοθήκη πατρός Μελετίου Σακκουλίδη
Παρελήφθη από το Σισμανόγλειο Μέγαρο το σύνολο της εκ 30.000 τόμων βιβλιοθήκης πατρός Μελετίου Σακκουλίδη, η οποία παραχωρείται από την οικογένεια Σακκουλίδη στο Ελληνικό Γενικό Προξενείο, προς χρήση των ερευνητών. Σε εξέλιξη βρίσκεται η καταλογογράφηση και ψηφιοποίηση του σημαντικότερου τμήματος της βιβλιοθήκης.
Η Βιβλιοθήκη Σακκουλίδη εκτιμάται ότι θα αποτελέσει το σημαντικότερο σημείο επιστημονικής αναφοράς για τους Έλληνες της ύστερης Οθωμανικής εποχής στην Πόλη και θα χρησιμοποιηθεί από Τούρκους και ξένους επιστήμονες. Στόχος μας, στην περίπτωση των μη ελληνόφωνων επιστημόνων, είναι να συνδυασθούν τα μαθήματα ελληνικών με την επιστημονική αξιοποίηση της βιβλιοθήκης. Στο βαθμό που η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει 30.000 τόμους ελληνικών βιβλίων στην ελληνική και στα "καραμανλήδικα" που τυπώθηκαν στην Πόλη τον 19ο και στις αρχές του 20ου αι., η βιβλιοθήκη θα συμβάλει στην κατανόηση της συμβολής και της σημασίας των Ελλήνων στην οθωμανική κοινωνία, οι οποίοι έχουν μελετηθεί σε, συγκριτικά, μικρότερο βαθμό από τους Οθωμανολόγους. Θέλουμε, κατά συνέπεια, να καταστεί το Σισμανόγλειο Μέγαρο, εκτός από ινστιτούτο ελληνικής γλώσσας - το μοναδικό προς το παρόν στην Τουρκία - κέντρο έρευνας του Οθωμανικού Ελληνισμού του 19ου αιώνα.
Ποιός ήταν ο πατήρ Μελέτιος Σακκουλίδης
Ο π.Μελέτιος Σακκουλίδης, κατά κόσμον Σταύρος Σακκουλίδης, γεννήθηκε το έτος 1926 στη Χαλκηδόνα και αποφοίτησε από την Αστική Σχολή της γενέτειράς του το έτος 1940, ακολούθως φοίτησε στο Γυμνάσιο της Μ.Γένους Σχολής και το έτος 1949 αποφοίτησε από την Ι.Θεολογική Σχολή Χάλκης. Στις 23 Ιουλίου 1950 παντρεύτηκε την κ.΄Αννα , κόρη του π.Ιωάννου Γαλάνη, Ι.Προϊσταμένου της Κοινότητας Βλάγκας, η οποία μέχρι την τελευταία του πνοή ήταν συνοδοιπόρος και συμπαραστάτής του.
Στις 27 Αυγούστου 1950 χειροτονήθηκε διάκονος και στις 03 Σεπτεμβρίου 1950 πρεσβύτερος στον Ι.Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Υψωμαθείων, όπου και υπηρέτησε ως Ι.Προϊστάμενος μέχρι το 1953. Το γάμο και τις δύο χειροτονίες του τέλεσε ο αείμνηστος Μητροπ. Προικοννήσου κυρός Φιλόθεος. Στη συνέχεια μέχρι το 1968 υπηρέτησε ως εφημέριος στην Κοινότητα Σταυροδρομίου και ακολούθως μέχρι και το θάνατό του υπηρέτησε ως Ι.Προϊστάμενος στην Κοινότητα Κοντοσκαλίου αρχικά και ακολούθως σε όλη την ευρύτερη περιοχή Βλάγκας – Υψωμαθείων.
Ανέλαβε καθήκοντα στο Γηροκομείο Βαλουκλή από το 1977 και στη συνέχεια η Μ.Πρωτοσυγκελλία τον διόρισε επισήμως Ιεροεπιστάτη του Γηροκομειακού Ναού των Αγίων Αναργύρων. Το έτος 1967 ο αείμνηστος Πατριάρχης Αθηναγόρας του απένειμε το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου και ο αείμνηστος Πατριάρχης Δημήτριος το έτος 1985 το οφίκιο του Μεγάλου Οικονόμου της Μ.Χ.Ε., το οποίο είναι και το ανώτερο αξίωμα εγγάμου κληρικού.
Κατά το διάστημα της ιερατικής του σταδιοδρομίας ο π.Μελέτιος επέδειξε αξιόλογη πνευματική δραστηριότητα. Το έτος 1956 ίδρυσε τον Σύνδεσμο Εργαζομένων Κοριτσιών,του οποίου υπήρξε και Επίτιμος Πρόεδρος, έλαβε μέρος σε πολλά συμπόσια και συνέδρια άλλοτε με εντολή της Εκκλησίας και άλλοτε ιδιωτικά, το έτος 1959 πραγματοποίησε έκθεση με θέμα τη Γέννηση του Κυρίου, με αναπαραστάσεις από τη Βυζαντινή περίοδο και των ημερών μας.
Ήταν μέλος πολλών επιτροπών του Πατριαρχείου και τα τελευταία έτη ασχολείτο με τη σύνταξη του τυπικού μέρους του Ημερολογίου του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. Επίσης ο π.Μελέτιος ήταν κάτοχος μιας πλουσιότατης βιβλιοθήκης, η οποία περιλαμβάνει κυρίως εκδόσεις Κ/πόλεως και Καραμανλίδικες εκδόσεις και εξυπηρέτησε πολλούς ερευνητές, ανθρώπους των γραμμάτων και φοιτητές του Πανεπιστημίου της Πόλης μας.
Πηγή: Εφημερίδα Απογευματινή Κωνσταντινουπόλεως
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου