Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Από τον αγώνα των Πομάκων

Οι εκτιμήσεις των πολιτικών αναλυτών, ειδικευμένων στα θρακικά πράγματα, συγκλίνουν στο ότι ο πρόξενος Κομοτηνής κ. Μουσταφά Σαρνίτς, δεν απέδωσε τα όσα ανέμεναν οι προϊστάμενοί του στην Άγκυρα.

Ήδη, οι πρώτες δυσμενείς κριτικές ανεφάνησαν κατά τις περσινές εθνικές εκλογές, όπου ο κ. Σαρνίτς δεν πέτυχε τους στόχους, δηλαδή να εκλεγούν στη Θράκη τέσσερις μουσουλμάνοι βουλευτές της απόλυτης προτίμησης του τουρκικού Προξενείου. Είχαν μάλιστα περιέλθει τότε πληροφορίες στο θρακικό Τύπο, ότι επρόκειτο να αντικατασταθεί και να σταλεί στη Βουλγαρία (Φιλιππούπολη), όπου κι εκεί τα πράγματα είναι περίπλοκα.

Δεν μετατέθηκε πέρσι ο κ. Σαρνίτς, αλλά τα πράγματα χειροτέρευσαν γι’ αυτόν τώρα, γιατί πρόσθεσε και νέα αποτυχία, τον καταποντισμό της ευνοούμενης κ. Σιμπέλ Μουσταφάογλου, της οποίας ο συνδυασμός συγκέντρωσε 2.700 ψήφους στις δημοτικές εκλογές της Κομοτηνής, πολύ μικρό ποσοστό σχετικά με το προσδοκώμενο. Και προσπαθούν στο Προξενείο να εξακριβώσουν, τι ψήφισαν οι 4.000 Τούρκοι που μετέφεραν από την Προύσα.

Δεν θα παραστήσουμε το συνήγορο του κ. Σαρνίτς, αλλά θέλει πολλή δουλειά για να πετύχει η Άγκυρα το ποθούμενο γι’ αυτήν. Δεν γνωρίζουμε βέβαια ποιος είναι ο πήχης που τέθηκε. Αλλά, τόσο το τουρκικό ΥΠΕΞ, όσο και η ΜΙΤ, θα γνωρίζουν ασφαλώς τις ιδιαιτερότητες των μουσουλμάνων της Θράκης, αναλογικά μ’ αυτούς της Τουρκίας.
Δεν είναι μόνον, ότι το ένα τρίτο των εδώ μουσουλμάνων είναι Πομάκοι και Αθίγγανοι, οι οποίοι είτε εξ ανάγκης είτε εξ εκφοβισμού υποκύπτουν στις απαιτήσεις του τουρκικού Προξενείου. Είναι και ότι οι μισοί μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Αλεβίτες, μετριοπαθείς και στοιχειωδώς εξευρωπαϊσμένοι θα λέγαμε. Επί δεκαετίες δε, έχουν επιρροές από τους Κεμαλιστές στρατιωτικούς της Άγκυρας. Το φανατικό Ισλάμ δεν τους ικανοποιεί και δεν είναι λίγοι που αντιλαμβάνονται ότι είχαν προγόνους χριστιανούς Έλληνες που εξισλαμίσθηκαν.

Υπάρχει όμως και τρίτος λόγος, εξίσου σοβαρός. Οι μουσουλμάνοι παρακολουθούν τουρκικούς τηλεοπτικούς σταθμούς (η εμβέλεια των ελληνικών σταθμών δεν καλύπτει όλες τις περιοχές της Θράκης, ούτε η ελληνική πολιτεία έχει φροντίσει γι’ αυτό). Διαβάζουν τουρκικό Τύπο και επισκέπτονται τακτικά την Τουρκία. Πολλοί έχουν και συγγενείς σ’ αυτήν. Είναι επομένως γνώστες της τραγικής κατάστασης που επικρατεί εκεί (ιδίως για τις γυναίκες), τόσο από την έλλειψη δημοκρατικών θεσμών, όσο και από την κακή ποιότητα ζωής. Επομένως, μπορούν να συγκρίνουν. Όσο δύσκολη κι αν είναι η ζωή στην Ελλάδα, είναι απείρως καλύτερη από αυτήν που τους ετοιμάζει η Άγκυρα δια του Σαρνίτς.

Δεν είναι λοιπόν εύκολος ο ταχύτατος εκτουρκισμός. Όχι ότι δεν προχώρησε αρκετά σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά θέλει δουλειά ακόμη. Η Άγκυρα, πάντως, έχει σύμμαχο ελληνικά κόμματα, τα οποία της προσφέρουν απλόχερα τη βοήθειά τους, με αντάλλαγμα τις ψήφους που διαχειρίζεται το Προξενείο.

Αυτά, ως προς την τουρκική πλευρά. Το κλίμα όμως είναι βαρύ για τον κ. Σαρνίτς και ως προς τις σχέσεις του με τον ελληνικό παράγοντα. Παρά την ανεξήγητη ανοχή που δείχνει η ελληνική πλευρά, υπήρξαν περιπτώσεις που αντέδρασε, όταν το Προξενείο υπερέβη τα όρια. Προ μηνός, ο πολιτικός διευθυντής του ΥΠΕΞ κ. Τρ. Παρασκευόπουλος, προέβη σε διάβημα προς τον Τούρκο πρέσβη κ. Χ. Γκογκιούζ με αφορμή τη δραστηριότητα του κ. Μ. Σαρνίτς.

Όπως δημοσιεύθηκε στον ημερήσιο Τύπο, «ο Τούρκος πρόξενος είναι πολυπράγμων και πολύ συχνά η δραστηριότητά του υπερβαίνει τα όρια των αρμοδιοτήτων του. Είναι γεγονός ότι ο κ. Σαρνίτς έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τα όρια, έχοντας αναλάβει εργολαβικά και με ιδιαίτερο πάθος την «καθοδήγηση» της μειονότητας, προκαλώντας το κοινό αίσθημα στη Θράκη». Δεν είναι μόνον αυτά. Ο κ. Μουσταφά Σαρνίτς θα μας απασχολήσει πάλι σύντομα, πλην εάν μας προφτάσει η Άγκυρα και τον απομακρύνει.

Source : Voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου