Η εφαρμογή του εθνικού κτηματολογίου στην Τουρκία, δεν εξαιρεί την Ιμβρο, όπου υπάρχουν ακόμη αμιγώς ελληνικές περιοχές, όπως το χωριό Αγρίδια.
Αν και οι μόνιμοι Ελληνες κάτοικοι διαθέτουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας, το 100% της ακαλλιέργητης γης καταχωρήθηκε ως ιδιοκτησία του τουρκικού Δημοσίου. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει σε άτομα χωρίς την τουρκική υπηκοότητα, όπως είναι οι παλαιότεροι κάτοικοι της περιοχής, το δικαίωμα μεταβίβασης περιουσιών στους απογόνους τους, τονίζει σε σχετική επερώτησή του στη Βουλή ο Φ.Κουβέλης.
Η διαδικασία κατάρτισης του κτηματολογίου της Ιμβρου ολοκληρώθηκε τον περασμένο Απρίλιο και υπάρχει δεκαετής περίοδος παγίωσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
Δεδομένου ότι η Συνθήκη της Λωζάνης προβλέπει καθεστώς αυτοδιοίκησης για τους Έλληνες κατοίκους της Ίμβρου και Τενέδου, με ιδιαίτερα προνόμια για το σεβασμό της γλώσσας, της θρησκείας και της ιδιοκτησίας, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς ζητάει από τον Δημ.Δρούτσα και το υπουργείο Εξωτερικών να παρέμβει στις τουρκικές Αρχές, για να προστατευτούν οι ελληνικές περιουσίες,
Παράλληλα, να επιδιώξει την αναγνώριση κληρονομικών δικαιωμάτων, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, αλλά και την απόδοση τουρκικής υπηκοότητας στους γηγενείς κατοίκους των νησιών που εκδιώχθηκαν, αλλά και στους απογόνους τους.ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου