Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Ελληνες της διασποράς : Ενα ανεκμετάλλευτο εθνικό κεφάλαιο

Ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα είναι έννοιες καθημερινής χρήσης στην Ελλάδα αυτό τον καιρό.

Ο Ηλίας Καραγιάννης είναι καθηγητής Επιστήμης, Τεχνολογίας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου George Washington και προτείνει ένα διαφορετικό μοντέλο για την προώθηση της οικονομικής κινητικότητας στην Ελλάδα.



O κ. Καραγιάννης βλέπει ευκαιρίες εκεί που άλλοι μπορεί να βλέπουν αδιέξοδα. Καταφέρνει να συνδυάζει καινοτόμες ιδέες και ανθρώπους για την προώθηση και υλοποίηση επιχειρηματικών προσπαθειών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. «Το θέμα», επισημαίνει «είναι πως θα μεταβούμε από μία εφεύρεση, μία δημιουργία επιστημονικής, ή τεχνικής φύσεως, ένα λειτουργικό πρωτότυπο, σε μία λύση η οποία είναι επιτυχημένα εισαχθείσα στην αγορά και υιοθετηθείσα από την αγορά σε βιώσιμη βάση».

Ο έλληνας καθηγητής ζει χρόνια στην Αμερική και προσπαθεί να «επιχειρηματοποιήσει την εφευρετικότητα» Υποστηρίζει επίσης ότι η καινοτομία είναι κρίσιμης σημασίας για την ενίσχυση της Ελληνικής οικονομίας. Όπως λέει, χρειάζονται καλές ιδέες που μπορούν να εξελιχτούν σε λειτουργικές λύσεις και επικερδείς επιχειρήσεις και η Ελλάδα διαθέτει ανθρώπους με γνώσεις και ιδέες. «Ο μύθος του πολυμήχανου Οδυσσέα και της παράδοσης αυτής υπάρχει και ισχύει», τονίζει. «Υπάρχει πολύ ισχυρή γνωσιολογική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό στην Ελλάδα από πλευράς ερευνητικής. Το θέμα είναι η διασύνδεση των ιδεών και των πρωτοτύπων με την αγορά».

Το έργο του κ. Καραγιάννη εστιάζεται στην διασύνδεση επιστημόνων και ατόμων που μπορούν να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση επιχειρηματικών προσπαθειών. «Πιστεύω ότι αθροιστικά στα ελληνικά πανεπιστήμια, αν σκεφτούμε για τεχνολογία και τεχνογνωσία εν είδει εφευρέσεων, διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, ανθρώπων που μπορούν να αναπτύξουν αυτές τις τεχνολογίες επιτυχώς, διεθνώς και στην Αμερική, αυτές μπορεί να είναι εκατοντάδες, ακόμα και χιλιάδες. Και αυτό είναι το ζητούμενο, να εντοπίσουμε, να αξιολογήσουμε και να αξιοποιήσουμε όσο γίνεται περισσότερες από αυτές».

Το ζητούμενο επίσης είναι να υπάρξει μία κρίσιμη μάζα ιδεών που υλοποιήθηκαν είτε αυτές προέρχονται με τη μεσολάβηση κρατικών, ιδιωτικών, ή πανεπιστημιακών φορέων.

Ο κ. Καραγιάννης τώρα βρίσκεται στην Ελλάδα και προσπαθεί να φτιάξει δίκτυα επαφών με επιστήμονες και επενδυτές για την προώθηση καινοτόμων εφαρμογών στην διεθνή αγορά. «Εγώ προτείνω την έννοια της ανάπτυξης, της μεταφοράς της τεχνολογίας και της συνεγκατάστασης εταιρειών ίδρυσής τους και ανάπτυξης τους και στην Ελλάδα, αλλά και σε εξωτερικές αγορές, με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, όπως η Αμερική. Με αυτό τον τρόπο οι εταιρικές αυτές μορφές προσθέτουν αξία με το μέγιστο δυνατό τρόπο και στις δύο πλευρές».

Παραδείγματα αυτή την στιγμή υπάρχουν αρκετά. «Υπάρχουν εταιρίες που έχουν έρθει (στην Αμερική) από την Ελλάδα και έχουν αναπτύξει λογισμικό που χρησιμοποιείται σε διάφορες περιπτώσεις. Ένα άλλο παράδειγμα είναι στο θέμα της ενέργειας. Υπάρχουν εταιρίες που έχουν ήδη κάποια λειτουργικά πρωτότυπα που εξετάζονται και αναπτύσσονται από στρατηγικούς συνεταίρους εδώ (ΗΠΑ) για εφαρμογές πράσινης ενέργειας».

Καταλήγοντας ο κ. Καραγιάννης επισημαίνει ότι υπάρχουν ήδη δίκτυα κοινωνικής διασύνδεσης και συνεργασίας ερευνητών και επιστημόνων στον ιατρικό χώρο «που εμπλέκουν εκατοντάδες και χιλιάδες επιστήμονες ελληνικής προέλευσης στην Αμερική». Επιστήμονες από τα δίκτυα αυτά εξετάζουν τρόπους συνεργασίας με εταιρείες από την Ελλάδα στο χώρο της νανοτεχνολογίας. Υπάρχουν ακόμα μελέτες για θεραπευτικά προϊόντα και ιατρικές συσκευές που μπορεί να είναι πολύ καινοτόμα και για την αμερικανική αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου